• TOGB wint verdient in en van Hoogeveen

  In wat waarschijnlijk de laatste wedstrijd was voor de winterstop, doordat trainen vanwege de Corona-maatregelen niet meer kan, heeft TOGB koploper Hoogeveen de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. Bas Mourits (2x) en Sitor Sla scoorde voor het team van Mark Schuur, terwijl Kopper en Van Dijk de Hoogeveense doelpuntenmakers waren.

  Zonder publiek traden beide teams op Bentinckspark aan voor speelronde 13 in de Hoofdklasse A. Hoogeveen kwam de afgelopen twee weken niet in actie terwijl TOGB wel voetbalde, maar niet succesvol was.

  Offensief

  Beide trainers spelen offensief. Dat leverde in de eerste 45 minuten een wedstrijd op die niet verveelde. Al in minuut 1 had de snelle vleugelaanvaller van Hoogeveen Raphael Ngendakumana een enorme mogelijkheid. Moreno Zwarteveld stond op de goede plek en kon zo een vroege achterstand voor TOGB voorkomen. Waar Hoogeveen de eerste kans niet verzilverde, deed TOGB dit wel. Sitor Sla veroverde de bal op de TOGB-helft en speelde Leroy Zwarteveld aan. Zwarteveld, die ook vandaag met veel energie speelde, stuurde Ameling op rechts diep. Ameling ging uitstekend door en leverde een voorzet af die door Bas Mourits via de op de doellijn staande Van Dijk, binnen gewerkt kon worden, 0-1.

  In minuut 10 werd TOGB een strafschop onthouden. Mourits wordt binnen de Hoogeveense zestien door verdediger Engbers vastgehouden en gaat naar de grond. Scheidsrechter Pals weegt de strafschop situatie, maar vindt het onvoldoende om de bal op de stip te leggen. Hierna volgt de mooiste TOGB-aanval van de dag. De bal wordt door Steerneman vlak bij de middenlijn opgepikt en doorgespeeld naar gelegenheid linksachter Van der Elst. Met precisie tikt Van der Elst de bal door naar Zwarteveld, die direct doorspeelt naar Verdel. Verdel stuurt Sla diep die vervolgens met veel gevoel een voorzet aflevert die door Le Fevre net niet voldoende richting meegegeven kan worden om de 0-2 op het bord te zetten. 

  Een minuut later is Hoogeveen wel succesvol. Finn Kommer weet in twee pogingen Moreno Zwarteveld te passeren en de 1-1 voor de gastheren op het bord te zetten. 

  Hoog druk zetten

  TOGB speelt vandaag heel opportuun, wat mogelijk is omdat beide teams hoog druk zetten en TOGB vaak de tweede bal heeft na balverlies. Een inzet van Max le Fevre op aangeven van Twan Verdel belandt in de handen van doelman Meekhof. Nadat Bas Mourits zijn inzet naast ziet gaan, is het Sitor Sla die TOGB op 1-2 zet. Na goed jagen door Max le Fevre pikt Sitor Sla de bal op en gaat met Guus Steerneman op avontuur. Steerneman mag vervolgens aanleggen voor een schot op doel, maar ziet de Hoogeveense-doelman redden. De rebound wordt door Sla met gevoel binnengeschoten, waardoor TOGB verdient op 1-2 komt.

  Aanzetten

  Hoogeveen start in het laatste kwartier van de 1e helft aan een offensief. Het team van Nico Haak zet aan en probeert TOGB vast te zetten. Hiermee probeert de thuisploeg kansen te creëren en fouten te forceren in de TOGB-defensie. TOGB is bij de les en laat zich niet verrassen. Nadat Hoogeveen een vrije trap heeft gekregen laat Zwarteveld zien een prima doelman te zijn. Heerkens stuurt de bal met gevoel naar de hoek, waar Zwarteveld met een een uitstekende redding de bal uit het doel tikt. 

  Strafschop

  Hoogeveen start de tweede helft offensief. Het spel van de koploper is echter rommelig. Wanneer smaakmaker bij Hoogeveen Ngendakumana langs Max de Winkel glipt en zich na minimaal contact laat vallen, claimt Hoogeveen een strafschop. Scheidsrechter Pals doet ook deze situatie af met een handgebaar en laat doorspelen. 

  De Winkel kan vervolgens niet meer verder. Zwarteveld raakt bij het wegschieten van de bal, zijn eigen centrale verdediger vol op het hoofd. Na een aantal minuten behandelt te zijn verlaat De Winkel geholpen door elftalbegeleider Den Uijl het veld. Noah Biemans komt voor hem binnen de lijnen.

  Marge

  Een inzet van vleugelaanvaller Guus Steerneman wordt nog door doelman Meekhof gekeerd, Twee minuten later heeft Maakhof geen antwoord op de inzet van Mourits die de 1-3 binnen kan schieten en de marge voor TOGB op twee zet. Zwarteveld wint zijn duel op het middenveld en speelt Ameling aan. De verdediger stoomt op en wil Le Fevre aanspelen, maar ziet dat er een Hoogeveenseverdediger tussen weet te komen. Via de verdediger bereikt de bal toch Le Fevre die met een achterwaartse kopbal Mourits weet te bereiken. Van dichtbij faalt de routinier niet en de 1-3 is een feit.

  Een minuut later komt TOGB goed weg. Joost Krever mag aanleggen voor een schot, maar mikt de bal net naast het doel van Zwarteveld.

  Wissels

  Hogeveen coach Haak wisselt aanvallend om de aansluittreffer te forceren en schuift Van Dijk door naar de aanval om 3-3-4 te gaan spelen. De gastheren geven veel ruimte weg, maar TOGB kan via haar aanvallers niet profiteren. 

  Het spel verandert van Hoogeveen zijde. Vloeiende aanvallen zijn er niet meer. De koploper gaat de lange bal spelen en hoopt dat de bal een keer goed valt voor de grote spitsen. TOGB verdedigt echter slim, waardoor het verdedigent nog niet echt in gevaar komt. Zo zijn er prima verdedigende acties van Ameling, Biemans en Scheers. De jonkies houden stand. Schuur besluit om toch een aantal aanpassingen door te voeren om de punten veilig te stellen. Paternot komt voor Steerneman binnen de lijnen en Heintjes komt de moegestreden Mourits aflossen. 

  TOGB speelt de laatste 10 minuten van de reguliere speeltijd om te winnen. Het verstopt zich niet en loert op de counter. Vlak voor tijd krijgt Hoogeveen weer hoop op een resultaat. De bal wordt vanaf de middenlijn door Heerkens diep gespeeld en komt bij aanvoerder Van Dijk terecht, nadat de bal hoog opstuit en achter de TOGB-verdediging belandt. Van Dijk verschalkt Zwarteveld met een lob en zet de 2-3 op het bord.

  In de zeven minuten blessuretijd is Van Dijk nog één keer gevaarlijk. De aanvoerder kopt de bal echter in de handen van doelman Zwarteveld. Kort hierna fluit scheidsrechter Pals voor de laatste maal. Hoogeveen verliest de eerste wedstrijd van seizoen 2021-2022 van TOGB, dat met driepunten de lange busreis terug naar Berkel en Rodenrijs vrolijk zal beleven.

  Tevreden

  Trainer Mark Schuur is na de wedstrijd een tevreden man. Schuur:” We hebben vandaag met een ploeg die gemiddeld 20 jaar is, een prima wedstrijd op de mat gelegd en staan nu een keer aan de goede kant van de score. Hoogeveen heeft veel kwaliteit, speelt graag via de as en daar heeft mijn team goed op geanticipeerd. De gemaakte afspraken zijn uitstekend uitgevoerd, met als resultaat drie punten. Ik ga ervanuit dat dit de laatste wedstrijd voor de winterstop was. In mijn optiek is het niet verantwoord om ongetraind volgende week een wedstrijd te gaan spelen. Dat is wachten op blessures. Na de discussie dinsdag in de tweede kamer, weten we of we toch nog kunnen trainen. Na dinsdag maken we in ieder geval de plannen richting de eerstvolgende wedstrijd.”

 • Sitor Sla

 • Bas Mourits