• To mail or not to mail, that’s the question

  Zoals velen toch wel zullen weten had Shakespeare’s uitvoering van Hamlet ook al een vergelijkbare vraag “To be or not to be”. Dat ging uiteraard wel iets dieper, want dat had te maken met de vraag of het beter is om te leven of te sterven.

  Zover gaat deze variant gelukkig niet.

  In de afgelopen maanden heb ik regelmatig te maken gekregen met een steeds bekender wordend fenomeen. Namelijk dat leiders, ouders en/of verzorgers van onze hard werkende spelers tot de conclusie komen dat de mail niet meer het medium is van onze jeugd. 

  Berichten vanuit het loket of zelfs de KNVB (als het om cursussen gaat) verdwijnen in de inbox om volgens mij direct daarna in de vergetelheid te geraken. 

  Andere veel gehoorde uitspraak is ook dat het beter is om reminders te sturen via whatsapp om onze jeugd attent te maken op het feit dat ze kennelijk iets moeten doen. Of app-groepen maken.

  Onze jeugd gebruikt kennelijk alleen nog maar whatsapp en is daardoor zowat wereldvreemd geworden met andere mogelijkheden om een boodschap te versturen.

  Gelukkig gebruiken we geen postduiven meer. Die konden soms wel eens verdwalen. Maar dan had je wel een goede reden om te zeggen “ik heb nooit een bericht gekregen”.

  Laat ik iedereen maar direct uit een droom helpen. Ik ga niet mee in deze filosofie. 

  Het lijkt erop dat we met z’n allen allerlei vangnet constructies moeten maken omdat de heren spelers niet de moeite nemen om even in de mail te kijken. Een medium dat toch al lang en breed zijn nut in deze samenleving heeft bewezen. Zelfs op school moeten ze er vaak eentje hebben. Ik vraag me af of ze die berichten dan ook laten liggen. Of op school moeten horen “dat had je kunnen weten, want dat staat in je mail”. Ik vermoed dat de school daar toch veel minder coulant mee omgaat.

  Ik gebruik uiteraard ook whatsapp. Zo eigenwijs ben ik nou ook weer niet. 

  Maar ik geloof ook heilig in de werking van de mail. Het is namelijk niet alleen erg handig om berichten te versturen, maar ook te berichten te archiveren en dus erg goed voor de dossiervorming. 

  Iets wat belangrijk is voor een loketfunctie binnen iedere organisatie. Mocht er eens iets onduidelijk zijn heb je het antwoord meestal snel gevonden en verstuurd naar betrokkenen, belangstellenden of belanghebbenden. Je hoeft het alleen maar te lezen.

  Maar belangrijker is dat ik categorisch weiger om allerlei maatregelen te nemen omdat spelers laks zijn hierin. 

  Dus: Als je de berichten niet leest en daardoor mis je iets (bijvoorbeeld een cursusavond of het moeten fluiten op een zaterdag), dan heb je dikke pech. Dan zal je daar soms een consequentie in ervaren. En alleen in het geval dat iemand mij overtuigt dat het gewoon niet anders kon, is er dus altijd sprake van een consequentie.  

  Ik val dus in de categorie “to mail”. 

  Misschien dat het verstandig is als iedereen eens probeert om de spelers uit de categorie “not to mail” te halen. Een hele klus ongetwijfeld, maar ik wens jullie daar heel veel succes, geduld en doorzettingsvermogen bij.

  Met vriendelijke groet,

   

  Ronald Rost van Tonningen; Loket scheidsrechters TOGB

  Mob: 06 5316 7386

  Mail: ronald.rvt@kopnmail.nl